Stöd ATK

Hjälp oss att driva vår verksamhet på en toppklassig nivå. Vi uppskattar alla bidrag, stora som små.

Vill ni bli en av ATK's partners, hör gärna av Er på Telefonnummer 073-097 68 75

Se våra sponsorer >>

Rolf Lindén/Pertti Ottosson epoken

pertti lindenRedan under ATK's första år 1950, deltog man med ett lag i seriespel. Det var en lokalserie mellan Gislaveds, Smålandsstenars, Hyltebruks och Anderstorps tennisklubbar, där Hyltebruk vann aningen före ATK.

Det skulle dock inte dröja många år innan klubben återfanns i den högsta serien, Allsvenskan div 1. Detta "spikraka" avancemang genom divisionerna kunde ske främst tack vare två ynglingar vid namn Pertti Ottosson och Rolf Lindén, vilka kom att skörda stora framgångar inte bara i småländsk tennis, utan även på riksplanet.

Vid junior-SM 1955 lyckades Rolf nå semifinalen, där det dock blev respass mot den blivande storspelaren Jan-Erik Lundqvist. Även i dubbel fick Rolf tillsammans med Pertti ge sig i semifinalen. Året därpå blev Rolf distriksmästare såväl inomhus som utomhus och fick också äran att representera svenska junior landslaget mot Väst-Tyskland i Hamburg.

Den största sportsliga bedriften i ATK´s historia kom 1958, då man vann sin div 1 grupp och gick till slutspel om SM bucklan. I semifinalen besegrades Sandvikens TK med 4-0 och i SM-finalen ställdes man mot storfavoriterna SALK från Stockholm. Det visade sig att de rutinerade spelarna från huvudstaden var allt för svåra. SALK vann med klara 4-0. Tredjeman i detta historiska ATK-lag var Ingvar Ingvarsson, som värvats utifrån. Lagledaren Holge Ottosson var trots förlusten mycket glad och stolt över sitt lag.

Under den följande tioårsperioden höll klubben till i division 2 utom 1962 och 1968, då var man uppe återigen i div 1 och kämpade.

Under åren då Pertti och Rolf var som bäst representerade de Småland i åtskilliga landskapsmatcher, och det var inte så konstigt, för när man ser på DM resultaten från den här perioden, förstår man varför. Pertti och Rolf har om man räknar singel och dubbel i såväl senior som junior-klasserna omkring 15 DM-tecken, fördelade ungefär lika på varje spelare. Då skall man komma ihåg att de flera gånger möttes i finalerna.

En annan framgångsrik ATK'are runt 1960 var Agne Modén som hemförde några DM-tecken i pojkklasserna. Till och med på damsidan har klubben ett DM-guld, visserligen var det lilla DM, men ändå. Margareta Idin var det som 1967 svarade för denna bedrift.

Anderstorps Spelen
Varje sommar 1950-69 arrangerade ATK sin riksbekanta handica-turnering, Anderstorp-spelen. Det var en mycket uppskattad turnering, där åtskilliga spelare från den svenska eliten deltog. Jan-Erik Lundqvist, Torsten Johansson, Ulf Schmidt och Sven Davidsson för att nämna några. Men när pengarna på allvar kom in till tennisen runt 1970 blev det för svårt att konkurrera med andra tävlingar. Därför lades turneringen ner.

70-talet
I slutet av sextiotalet när Rolf och Pertti gjort sitt som spelare i klubben, blev det naturligtvis ett tomrum som var svårt att fylla. Klubbens första-lag höll mes till i smålandsserierna under de följande åren. ATK representerades då bl.a av Roger Bergman, Yngve Dokken, Mats Kroon, Lars Gustafsson, Ronny Bergström och Henry Melin, som var klubbens bäste spelare under 70-talet.

Kontakta oss

Telephone: 076 711 6331
Email: info@atk-tennis.se
Hemsida: www.atk-tennis.se

Adress: 
Industrigatan 4, 334 33 Anderstorp